Az OviBringa módszertanEz az oldal egy folyamatosan frissülő része a honlapunknak. Itt foglaljuk össze az OviBringával kapcsolatos legfontosabb módszertani információkat. Nincsenek titkos összetevők. A két legfontosabb eszközünk a küldetésünk  és az rengeteg munka.​ A tapasztaltainkat szívesen osztjuk meg másokkal, hiszen mi is tanulunk mások tapasztalataiból.

A Ovibringa a Dreamland Cycling Kft. által létrehozott óvodai bringa program, amelynek célja, hogy már a 3-7 éves korú gyermekekkel megszerettesse a mozgást és a kerékpározást, továbbá átadjon számukra egy olyan magabiztos mozgáskultúrát és közlekedési szemléletmódot, amellyel a mindennapokban egész életük során biztonsággal és komfortosan közlekedhetnek vagy sportolhatnak kerékpárral.

 

Az Ovibringa program során a gyerekek vidám, játékos keretek között tanulhatnak meg egyensúlyozni és manőverezni futóbiciklikkel, később pedig pedálos biciklikkel. Ezen túlmenően felkészítjük őket a leggyakoribb közlekedési szituációkra is annak érdekében, hogy szüleik felügyeletében közterületen is biztonságosan tudjanak biciklizni.

 Nemzetközi és hazai tapasztalatok

Az OviBringa módszertan kidolgozás során az itthon megszerzett tudást ötvöztük nemzetközi tapasztalatokkal. Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban nagy hagyománya van a hasonló tanfolyamoknak. Kerékpár versenyzői és közlekedésszakmai kapcsolatainknak köszönhetően számos külföldi módszertani leírásba tudunk betekinteni, és lehetőségünk nyílik átültetni a hazai gyakorlatba azokat a megoldásokat, amelyek már máshol is beváltak. 

Felejtsük el a támasztókereket és a seprűnyelet

Ami minden módszertant illetően közös, hogy sehol sem alkalmazunk támasztókereket és seprűnyelet. Ez a két megoldás berögzült, hibás módszer, amely sok gyermeket inkább akadályoz a saját egyensúlyának megtalálásában. Helyette számos egyensúlyi gyakorlatot alkalmazunk a futóbringás foglalkozásokon, amely segíti a gyerekeket abban, hogy a futóbringáról a pedálos bringára ülve gyorsan megtalálják az egyensúlyukat. 

 

Futóbringa vagy egyensúlyi bringa?

A futóbringa magyar nevét onnan kapta, hogy a gyermek a lábával futó mozdulatokat utánozva hajtja a jellemzően pedál nélküli kétkerekűt. Az angol neve ezeknek a biciliknek "balance bike", ami magyar fordításban egyensúlyi bicikli. Ez az elnevezés sokkal jobban rávilágít a futóbringa lényegére, ami az, hogy a gyerekek minél gyorsabban megtanuljanak egyensúlyozni a kétkerekű járgányokkal. Ez ugyanis alapvető feltétele annak, hogy megtanuljanak pedálos biciklivel is hajtani. 

Játék az egész világ

Az OviBringa tanfolyamokon minden mozgásfejlesztő gyakorlatot, és minden közlekedési szituációt igyekszünk játékos formába önteni. Ennek köszönhetően a gyermekek felszabadultak, az órák pedig vidám hangulatban telnek, miközben folyamatos a fejlődés. Ma még kevesen tudják elképzelni, de biciklivel is lehet fogócskázni, akadály- vagy sorversenyeket rendezni, vagy éppen tűz-víz-repülőt játszani. Ez csak néhány a közel 100 különféle játék és gyakorlat közül, amelyet rendszeresen alkalmazunk az OviBringa tanfolyamokon. 

Pozitív visszajelzés és pozitív stressz

A játékos, vidám hangulaton túlmenően a lelkesedést és a figyelmet folyamatos pozitív visszajelzéssel tartjuk fenn. Az egyensúlyi feladatok elvégzéséhez sebesség, a sebességhez pedig önbizalom szükséges. A gyermekeket igyekszünk minden esetben a nevükön szólítani, és az órák alatt is többször adunk nekik személyre szóló, pozitív visszajelzést. A elismerő, bátorító szavakon túlmenően apró meglepetésekkel, például pecsétgyűjtő zsebkönyvvel és időszakos ajándékokkal (matrica, karkötő, kulacs) is motiváljuk a gyerkőcöket.

Kicsik és nagyobbak együtt

A tanfolyamokon 3 és 7 év közötti gyermekekkel foglalkozunk. A legtöbb órán vannak egyéni gyakorlatok és csapatjátékok is. Kicsik és nagyok együtt tanulnak bringázni, aminek az egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteget tanulnak egymástól. Az órák legszebb pillanatait adják, amikor egy idősebb gyerkőc segít felülni a bringára egy kisebb társának, vagy amikor a kicsik a nagyokat utánozva próbálják elmondani a zebrán való helyes átkelést. A kisebbek számára sokszor könnyítünk 1-1 gyakorlaton, míg a nagyobbak esetében nehezítünk a játékon az extra motiváció érdekében.

Módszertani leírásunkat a napi teendők mellett is igyekszünk folyamatosan bővíteni. A frissítéseket közösségi oldalainkon is közzé tesszük. Kérdéseket, javaslatokat, észrevételeket szívesen fogadunk elérhetőségeink valamelyikén.

Ha még többre vagy kíváncsi, akkor nézd meg a Gyakran Ismételt Kérdésekre adott válaszainkat.

"Az élet olyan, mint a biciklizés. Ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod."

Albert Einstein

OviBringa_Montázs.jpg